Op de wedstrijdtraining bereiden we judoka’s voor om deel te nemen aan wedstrijden. Voor de jeugdjudoka’s tot twaalf jaar vinden de wedstrijden meestal plaats binnen Noord-Holland, maar soms ook daarbuiten. Hoe gaat dat allemaal in zijn werk, zo’n judowedstrijd?

jbn_logoLidmaatschap Judo Bond Nederland

Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden buiten de club moet je lid zijn van de Judo Bond Nederland (JBN). Leden van de JBN krijgen een judopaspoort en een sportpasje, die je mee moet nemen naar de wedstrijden. Als je nog geen lid bent van de JBN kan je je aanmelden op Judo Bond Nederland | Judo Bond Nederland (jbn.nl).

Inschrijven

Bij de aanmelding als wedstrijdjudoka kun je aangeven voor welk toernooipakket je je inschrijft. Klik op de onderstaande links voor:

De inschrijvingen voor toernooien verloopt via de wedstrijdadministratie van Judo Academie Amsterdam. Voor selectiejudoka’s vanaf twaalf jaar verloopt de wedstrijdadministratie via TopJudo Amsterdam.

Ongeveer een week voor aanvang van het toernooi worden de weegtijden bekend gemaakt en per e-mail verspreid.

Voorbereiding – wat neem je mee?

Bij deelname aan een judowedstrijd neem je in ieder geval altijd mee:

  • Ingevuld judopaspoort met geldig betaalbewijs (oranje pasje).
  • Rode en witte wedstrijdband.
  • Meisjes dragen bij wedstrijden een wit T-shirt onder hun judojas; jongens dragen niks onder hun judojas.
  • Heb je lange haren dan draag je dit in een staart met een elastiekje zonder ijzer.
  • Iets te drinken en eten voor tussen / na de wedstrijden;
  • Slippers of (extra) sokken voor op de gangen of in de kleedkamer;
  • En uiteraard je judopak en band.

De wedstrijddag zelf

Op de wedstrijddag zorg je dat je op tijd bij de wedstrijdlocatie aanwezig bent. Nadat je bent aangemeld bij de organisatie ga je naar de weging, waar wordt gecontroleerd of je opgegeven gewichtsklasse klopt. Vervolgens kan je de zaal in en ga je op zoek naar de coach en andere JAA judoka’s. Samen met andere judoka’s die gelijk met jou starten, maak je voor de wedstrijden beginnen een warming-up zodat je er helemaal klaar voor bent. Daarna kan het toernooi beginnen!

Op de meeste jeugdtoernooien wordt een poulesysteem gedraaid. Dat betekent dat je tegen alle judoka’s uit jouw poule een wedstrijd draait. Soms worden er na de poulefase nog kruisfinales gedraaid. Op grotere toernooien wordt vaak gewerkt met een afvalsysteem. Dat houdt in dat je met elke winstpartij verder in het toernooi komt, maar na tweemaal verliezen lig je uit het toernooi. Wij laten beginnende judoka’s nooit aan toernooien deelnemen met een afvalsysteem.

De wedstrijd wordt geleid door een scheidsrechter van de Judo Bond Nederland. Hij geeft aan wanneer de wedstrijd start (“hajime”) en pauzeert (“mate”), en kent scores toe voor uitgevoerde worpen. De coach begeleidt je tijdens de wedstrijd, maar hij mag alleen wat zeggen wanneer de wedstrijd even stilligt. Kijk op deze momenten dus even naar de coach om te horen wat voor aanwijzigen hij voor je heeft. Is papa, mama of iemand anders mee naar de wedstrijd? Vanaf de tribune mag er aangemoedigd worden, maar we houden het sportief en de beslissing van de scheidsrechter wordt altijd gerespecteerd.

Na afloop van de wedstrijden volgt de prijsuitreiking. Natuurlijk hoop jij ook op een plekje op het erepodium. Het belangrijkste is echter dat je enorm je best hebt gedaan en ervaring hebt opgedaan waarvan je een betere judoka geworden bent.

Teamtoernooien

Naast individuele toernooien zijn er ook teamtoernooien. Een team bestaat uit een groep judoka’s in verschillende leeftijds- en gewichtsklassen. Als team neem je het bij een teamtoernooi op tegen andere teams, waarbij alle gewichten tegen elkaar een judowedstrijd draaien. Deelname aan teamtoernooien gaat op uitnodiging. Soms zit je samen met een andere judoka in hetzelfde gewicht en dan kan je dus niet elke wedstrijd spelen. Bij een teamwedstrijd staat echter de teamervaring voorop; we doen het met elkaar, of we nu winnen of verliezen en of je nu op de mat staat of ernaast.